ZVK zomer 2018

Concerten

Het Zeeuws-Vlaams Kamerkoor, bestaande uit 40 zangers,  viert zijn 70-jarig jubileum met een groots concert, onder de titel

"Te Deum Laudamus"

Zondag 28 oktober 2018
Sint-Baafskerk te Aardenburg
Aanvang 16.00 uur, entree €20
Combikaart concert en 'walking dinner' €55
Kaarten aan de kerk €25

Kaart verkoop via de Sint-Baafskerk: KOOP KAARTEN

Na afloop is er een receptie voor de uitvoerenden en het publiek.
Daarna, indien besteld,  kan er aangeschoven worden voor een heerlijk 'walking dinner'.
Het diner bestaat uit een warm en koud buffet en nagerecht. Koffie, thee, fris en wijn zijn inbegrepen.
Aanvang diner 18.30 uur.

Programma
Johann Sebastian Bach (1685 - 1750) - cantate: Singet dem Herrn ein neues Lied (BWV190)
Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) - Te Deum Laudamus
Joseph Picañol (ca. 1700 - 1769) - Te Deum Laudamus
Marc Antoine Charpentier (1653 – 1604) - Te Deum

De begeleiding wordt verzorgd door het Zeeuws Kamerorkest Ty, op authentieke instrumenten of kopieën daarvan.

Het geheel staat onder leiding van Marcel van Westen.

Solisten
Sarah Van Mol, sopraan
Sarah Peire, sopraan
Clint van der Linde, countertenor
Laurens Wyns, tenor
Arnout Malfliet, bas

Toelichting:
Bach schreef deze zeer feestelijke cantate voor nieuwjaarsdag 1724 . Hij heeft deze niet afgemaakt en vanmiddag zal dit stuk klinken in de reconstructie van de beroemde Japanse dirigent Masaaki Suzuki en diens zoon Masaato. Een primeur voor Nederland!

Sweelinck geldt als de belangrijkste (Noord-)Nederlandse componist in de overgang van renaissance- naar barokmuziek. Hoewel meer bekend door zijn orgel- en klavecimbelwerken, is zijn vocale muziek van een ongekende schoonheid. Deze wortelt in de late renaissance traditie en herinnert ons aan het werk van Palestrina en Lassus.

Picañol is een bij ons onbekende componist. Hij componeerde in de laatste periode van het barokke tijdperk, maar zijn meeste werken hebben al een preklassieke vorm . Er zijn motetten en cantates van hem overgeleverd. In 2017 ontdekte de musicoloog Rob Daane (Bergen op Zoom) dit werk in de bibliotheek van Tarragona, Spanje, en heeft hiervan een uitgave verzorgd. Een wereldprimeur !

Het Te Deum van Charpentier is het bekendste stuk van deze Franse componist, een tijdgenoot van Johann Sebastiaan Bach. U herkent in de Prelude onmiddellijk de herkenningsmelodie van Eurovisie televisie-uitzendingen . Evenals in cantate 190 van Bach klinken in dit Te Deum de pauken en trompetten, als een lofzang aan God.